10 Συμβουλές για την Ταξιδιωτική Φωτογραφία

Είναι πολύ όμορφο να ταξιδεύεις και ακόμη πιο όμορφο να μοιραστείς την εμπειρία του ταξιδιού σου με άλλους ανθρώπους. Ένα από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι φυσικά η φωτογραφία. Στη συνέχεια σας γράφω κάποιες συμβουλές από τις δικές μου εμπειρίες ώστε να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες, να μεταδώσετε το ίχνος του τόπου και έτσι οι αναμνήσεις σας να μείνουν ζωντανές.

 

1.    Οργανώστε τον εξοπλισμό σας

Όσο λιγότερο βάρος τόσο καλύτερο. Για αυτό μην πάρετε μαζί σας όλο τον εξοπλισμο σας, Συνήθως  ένας φακός 24-70mm καλύπτει τις ανάγκες αλλά δείτε με τι φακό τραβάτε περισσότερο. Πάρτε σίγουρα δεύτερη κάρτα μνήμης, μπαταρίες, φορτιστή (με μετασχηματιστή για το τοπικό ρεύμα). Φροντίστε η τσάντα να σας είναι άνετη ως προς το βάρος και ως προς τη δυνατότητα να βγάζετε εύκολα τη μηχανή. Αλλά αν επισκεφτείτε επικίνδυνο μέρος για λόγους ασφαλείας η τσάντα να μην είναι φωτογραφική.

2.    Ρωτήστε για τον καιρό

Με ενημέρωση κυρίως από το ίντερνετ ο καιρός είναι ένα στοιχείο για το τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε ή τις συνθήκες που θα τραβήξουμε τις φωτογραφίες. Ένα καλό site για την Ελλάδα είναι το http://poseidon.hcmr.gr/.Πχ αν  έχει ηλιοφάνεια καλό θα ήταν να έχουμε ένα πολωτικό φίλτρο. Αν χιονίζει να προγραμματίσουμε ένα πρωινό ξύπνημα μετά τη χιονόπτωση για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

3.    Εξερευνήστε τον τόπο

Πριν πάτε, ψάξτε στο ίντερνετ και άλλες πηγές όπως ένας ταξιδιωτικός οδηγός, αν γίνεται κάποια εκδήλωση που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου, όπως ένα θρησκευτικό γεγονός, μια εθνική εορτή, ένα πανηγύρι! Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι κατάλληλες για φωτογραφίες ντοκουμέντου ή και πορτραίτου.

4.     Χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις

Μην  βλέπετε τον τόπο συνέχεια πίσω από το φωτογραφικό φακό γιατί έτσι χάνετε την πραγματικότητα. Ένας τόπος δε βιώνετε μόνο με την εικόνα αλλά με όλες τις αισθήσεις. Συντονιστείτε πρώτα με το περιβάλλον, ακούστε τους ήχους, μυρίστε τις μυρωδιές, ψάξτε για το σημείο με το πιο ιδιαίτερο φως... Πατήστε το κλικ όταν είστε έτοιμοι να αποτυπώσετε μια ή και όλες σας τις αισθήσεις.

5.    Μεταδώστε την αίσθηση του τόπου

Όταν φτάσετε περπατήστε και παρατηρείστε τον τόπο, την αρχιτεκτονική του, πως περπατάνε οι άνθρωποι, πως πάνε στη δουλειά, χαρούμενοι ή όχι, πως συμπεριφέρονται. Μπείτε σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα καφέ και παρατηρείστε. Τραβήξτε φωτογραφία όταν νιώθετε ότι δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν που βλέπει τη φωτογραφία να αναγνωρίσει ή να καταλάβει τον τόπο.

6.    Αλλάξτε γωνία λήψης

Μην τραβήξετε τη φωτογραφία του σημείου που θέλετε πριν κινηθείτε σε αυτό. Μια διαφορετική γωνία λήψης μπορεί να είναι ασυνήθιστη και να δώσει νέες πτυχές στην απεικόνιση και τη σύνθεση. Περπατήστε, γονατίστε, σηκώστε τα χέρια ψηλά.

7.    Ελάτε σε επαφή με τους ντόπιους

Ακόμη και όταν σας είναι δύσκολο, ένας ντόπιος μπορεί να σας δώσει πολλά στοιχεία για την ταυτότητα ενός τόπου πχ ένα εστιατόριο ή μια εκδήλωση που δεν απευθύνεται  στο ευρύ κοινό. Ρωτήστε τον ταξιτζή, τον υπάλληλο του ξενοδοχείου, τον τοπικό πράκτορα τις συνήθειες των ντόπιων. Πριν τους φωτογραφίσετε τους ντόπιους καλό θα ήταν να τους ρωτήσετε...

8.    Τραβήξτε τις λεπτομέρειες

Το να απομονώνεις τις λεπτομέρειες ενός στοιχείου και τα ενδιαφέροντα μέρη του αντικειμένου  δίνει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη σύνθεση. Αρκεί να προσδιορίζει την ταυτότητα του τόπου. Για παράδειγμα σε μια αγροτική περιοχή, φωτογραφίζοντας τα «δουλεμένα» χέρια των αγροτών δείχνει  τους τρόπους που δουλεύουν οι άνθρωποι εκεί.

9.    Βάλε το χαρακτηριστικό μνημείο σαν  background

Το μνημείο αυτό μπορεί να είναι ένα κτίριο, ένα άγαλμα κτλ. Στο προσκήνιο βάλτε ανθρώπους ή άλλα στοιχεία όπως την τοπική συγκοινωνία ώστε να μεταδώσετε σε αυτόν που βλέπει τη φωτογραφία ότι βρίσκεται στον τόπο αυτό.

.

10. Φωτογραφίστε νωρίς το πρωί

Οι λόγοι που συνιστώ αυτό είναι ότι μετά την ανατολή το φως είναι πολύ καλό για φωτογράφιση είτε στην πόλη είτε στην εξοχή. Πολλές φορές μπορείτε να εκμεταλλευθείτε και την πρωινή υγρασία ώστε να δώσετε ατμόσφαιρα στη φωτογραφία σας. Επίσης σε δημοφιλείς προορισμούς  αυτή την ώρα δεν υπάρχουν πολλοί τουρίστες οπότε έχετε μια ελευθερία ως προς το περιεχόμενο των φωτογραφιών σας.