Aνάμεσα στις Ακαρνανικές κορυφές στο χωριό του Παλιού Βάρνακα

 

Μια ακόμη κρυμμένη ομορφιά της Αιωτολοακαρνίας είναι το πέτρινο χωριό του  Παλιού Βάρνακα (εδώ άλλες εκδρομές καταρράκτης Σεπετού, Φράγμα Αρχαίας Αλυζίας, Τρύγος στην Περατιά, Χιονισμένα βουνά Αιτ/νιας, Ανάβαση στα Ακαρνανικά Όρη, Παλιός νερόμυλος Μυρτιάς, Πανσέληνος στα Ακαρνανικά Όρη). Εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια αλλά η γοητεία του παραμένει ακλόνητη. Μάλιστα είμαι η πρώτη επαγγελματίας φωτογράφος που φωτογράφισε τον Παλιό Βάρνακα και αυτό έδωσε στην εκδρομή μας αέρα εξερεύνησης και περιπέτειας.

Διασχίσαμε το σημερινό χωριό του Βάρνακα, μια κοινότητα 350 κάτοικων, και στην συνέχεια  μέσα από μια μοναδική διαδρομή  τόσο από πλευρας φυσικου περιβάλλοντος (διπλά στο ποτάμι με τα πανέμορφα πλατάνια) όσο  και από αρχαιολογικά μνημεία (Αρχαίο Φράγμα Αλυζιας, Βυζαντινό κάστρο του Βαρνακα)  φτάσαμε στον παλιό Βάρνακα. Ανάμεσα στις κορυφές των Ακαρνανικών ορέων, τα απόκρημνα βράχια και το παρθένο Ξηρομερίτικο τοπίο βρίσκεις διάσπαρτα τα πέτρινα σπίτια του χωριού. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους τα σπίτια είναι ένα με τα χρώματα του τοπίου. Όσο και να περπατάς  ανακαλύπτεις όλο και περισσότερες οικίες ενώ η θέα προς τα νησιά του Ιονίου είναι επιβλητική.

Λίγα λογια για την ιστορία του χωριού, που είναι μεγάλη, όπως μας ενημέρωσε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βάρνακα: "Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο Βάρνακας υπήρξε έδρα του αρματολικιού του Ξηρομέρου, χάρις την εθνική δράση της οικογένειας Βαρνακιώτη και όχι μόνο (πάρα πολλοί αγωνιστές της επανάστασης του 1821 είχαν την καταγωγή τους από το Βαρνακα).  Το 1806 τα χωριά περιήλθαν στην εξουσία του Αλή Πασά ο οποίος κατεδίωξε τον Γ. Βαρνακιώτη, το 1810 τον αποκατέστησε στο αξίωμα του καπετάνιου της περιοχής φοβούμενος πιθανή εξέγερση. Στις 10 Μάη ο Γ. Βαρνακιώτης κήρυξε την έναρξη της επανάστασης στο Ξηρόμερο και εξέδωσε την πρώτη επαναστατική προκήρυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Το χωριό αποτέλεσε σημαντική κωμόπολη (κεφαλοχώρι) για τη γύρω περιοχή, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τα ερείπια του παλαιού Βάρνακα μαρτυρούν αυτόν του το ρόλο.Αξιόλογης αρχαιολογικής σκοπιάς αποτελεί και ο Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου που εντάσσεται στο 16ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα ο παλαιός ναός έχει ανοικοδομηθεί.Υπήρχαν ακόμη 3-4 σημαντικοί ναοί που δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί.Επίσης στο κέντρο του  ερειπωμένου χωριού υπάρχει ακόμη η βρύση με το εξαιρετικής ποιότητας νερό ου πηγάζει από τα γύρω βουνά. Από το 1920 οι κάτοικοι αρχίσαν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν το χωριο και την δεκαετία του 1950 αυτό εγκαταλείφθηκε πλήρως".

Έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε σε αυτό το νομό!

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω της τέχνης και προσφέρει φωτογραφικές υπηρεσίες κάθε είδους (εκδηλώσεις κα). . Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, κα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λονδίνο, Μπουένος Αίρες κα)  www.andromachi.com Facebook

 

 

Γνωρίζοντας το Ξηρόμερο: Μοναστηράκι, στα αιωνόβια πλατάνια, τις νεροτριβές και σ’ έναν από τους ψηλότερους καταρράκτες στην Ελλάδα

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ανδρομάχη Βρακατσέλη

Στη σκιά των Ακαρνανικών Ορέων βρίσκεται το χωριό Μοναστηράκι, μισή ώρα από τη Λευκάδα. Σε ένα τοπίο με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια συναντά κανείς ακόμη τους ηλικιωμένους με τις αγκλίτσες τους να πίνουν καφέ στα παραδοσιακά του καφενεία. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ξηρομέρου και όλα αυτά παραπέμπουν σε άλλη εποχή.

 

Ο ποταμός Κεφαλόβρυσος διασχίζει το χωριό και μπορεί κανείς να τον απολαύσει στο γεφυράκι στη κεντρική πλατεία του χωριού, περπατώντας στα λιθόστρωτα ή επισκέπτοντας τις νεροτριβές. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι με το παραδοσιακό και φυσικό τρόπο χωρίς απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας την ορμή του νερού.

O Κεφαλόβρυσος στο Μοναστηράκι

Ο ποταμός δημιουργεί τρεις ιαματικές πηγές, της Χελώνας, της Νεράιδας και της Κορπής. Η τελευταία απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό και γύρω της υπάρχει ομώνυμος οικισμός για όσους κάποτε την επισκέπτονταν για υδροθεραπεία. Στην περιοχή παράγεται το νερό Κορπή.

 

Όμως ο Κεφαλόβρυσος κρύβει και άλλα μυστικά. Δημιουργεί ένα από τα πιο επιβλητικά  φυσικά τοπία της Ελλάδας τον πανύψηλο  και άγνωστο καταρράκτη του Σεπετού. Η πρόσβαση πάρα πολύ δύσκολη καθότι το μέρος είναι παρθένο και γεμάτο πυκνή βλάστηση (περισσότερες πληροφορίες για τον καταρράκτη εδώ). Πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει το σπήλαιο της  Νεραϊδοσπηλιάς.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ακαρνανίας βρίσκεται 2 χιλιόμετρα  νότια του χωριού, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Παντοκράτορας) που πιθανότατα χτίστηκε πάνω σε άλλο ναό. Την περίοδο αυτή ερευνάται αν υπήρξε εκεί η Μονή του Σωτήρος των Σφετών με μαρτυρίες που τρέχουν πίσω στα 1229 πΧ. Το χωριό πιθανότατα πήρε το όνομά του από το ναό αυτό και γιορτάζει στις 18 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο.  Σε ένα τριήμερο πανηγύρι πλήθος κόσμου γεμίζει το Μοναστηράκι.

 

Η περιοχή φημίζεται για τα γευστικό κρέας και τα τυροκομικά. Αναζητείστε και το παραδοσιακό γλυκό κουριμάς. Τα παραδοσιακά ψητοπωλεία και οι ταβέρνες γεμίζουν κόσμο ακόμη και το χειμώνα. Ενώ πριν τη γιορτή του Πάσχα οι ντόπιοι κρατούν ζωντανό το έθιμο της τρομπέτας φτιάχνοντας το όργανο από φλούδα ιτιάς.

Στο βαθύ ίσκιο των πλατανιών και το κελάρυσμα του ποταμού το Μοναστηράκι ενδείκνυται για αυθεντικές αναζητήσεις.

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη προσφέρει φωτογραφικές υπηρεσίες κάθε είδους (εκδηλώσεις κα). Φωτογραφίζει τις αυθεντικές στιγμές σε εναλλακτικά τοπία και τις αιχμαλωτίζει για εσας και τους ανθρώπους που αγαπάτε.

www.andromachi.com Facebook

 

Γνωρίζοντας το Ξηρόμερο: Πάλαιρος, η απρόσμενη πλευρά του Ιονίου

Μόλις 30 λεπτά από την πόλη της Λευκάδας, βρίσκεται η Πάλαιρος, γνωστή και ως Ζαβέρδα. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά κωμόπολη, με μοναδικό φυσικό τοπίο και πολύπλευρο χαρακτήρα.

Ενδείκνυται για όσους επιθυμούν ξέγνοιαστες, εναλλακτικές και οικογενειακές διακοπές αλλά είναι ιδανική και για όσους επιζητούν έναν πιο έντονο παλμό στις διακοπές τους καθώς η νυχτερινή ζωή της Παλαίρου μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ενδιαφέρουσα.

Η Πάλαιρος φιλοξενεί  πλήθος ιστιοπλοϊκών τόσο στο γραφικό της λιμανάκι  όσο και στη σύγχρονη μαρίνα της. Στα πλακόστρωτα και πολυσύχναστα στενά της  υπάρχουν  όμορφα σπίτια με το επιβλητικό αρχοντικό του Ράγκου να ξεχωρίζει. Φημολογείται μάλιστα πως εν έτει 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να αγοράσει νησάκι δίπλα στην παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη.

Ξεκινώντας από την Πάλαιρο, στην παράκτια ακτή του χωριού Πογωνιά συναντά κανείς μια απρόσμενη πλευρά του Ιονίου. Ήπιο κλίμα, κρυστάλλινα και καθαρά νερά με τυρκουάζ χρώμα. Το μέγιστο των χιλιομέτρων είναι δώδεκα, αλλά η οδική πρόσβαση σε αυτές είναι αρκετά δύσκολη γιατί  σε κάποια σημεία υπάρχει χωματόδρομος ή τσιμέντο. Αυτό όμως είναι που κάνει και το Ξηρόμερο ξεχωριστό: είναι ένας παρθένος τόπος.

Η απέραντη αμμώδης παραλία Ποταμάκι έχει θέα στα Ακαρνανικά βουνά και στα νησάκια του Ιονίου και αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν οργανωμένο κάμπινγκ στην περιοχή. Η παραλία του Αη Γιάννη με το ομώνυμο εκκλησάκι  μυρίζει νησί. Είναι ένας ειδυλλιακός κολπίσκος με διαυγή νερά και βότσαλο. Το Βαρκό είναι ένας γραφικός όρμος με καταγάλανα νερά που το καλοκαίρι κατακλύζεται από ιστιοπλοϊκά. Μετά το Βαρκό, στις Ακαρνανικές ακτές  ένα ιδιαίτερο τοπίο δημιουργείται από τους μικρούς κολπίσκους. Τέλος  η παραλία Βαθυαβάλι, είναι  η ωραιότερη παραλία του νομού Αιτωλοακαρνανίας· Τυρκουάζ νερά, βότσαλο και ομορφιά που εκπλήσσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρόνια τώρα αποτελεί το κρυφό μυστικό των ιστιοπλόων.

Για αυτούς που αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες η Πάλαιρος είναι ιδανική για καταδύσεις και προσφέρεται τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους προχωρημένους. Ενδεικτικά καταδυτικά σημεία είναι ο Κόλπος Αγίας Παρασκευής, τα Αδελφονήσια και ο Άγιος Νικόλαος.

Σχεδόν 7 χιλιόμετρα εκτός πόλης, στα επιβλητικά Ακαρνανικά όρη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου με την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο. Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί στην εορτή του Αγίου στις 26 Οκτωβρίου, όπου οι ντόπιοι κάνουν μια ιδιαίτερη γιορτή με άλογα. Ενώ 12 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου, σε απόκεντρο βουνό στη θέση Κεχροπούλα. Εκεί συναντά κανείς μια ιδιαίτερη οχύρωση, τοξωτές πύλες, συλημένους τάφους και αρχαία αγορά.

Η Πάλαιρος έχει μια νησιώτικη ατμόσφαιρα και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που αναζητούν διακοπές ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη προσφέρει φωτογραφικές υπηρεσίες κάθε είδους (εκδηλώσεις κα). Φωτογραφίζει τις αυθεντικές στιγμές σε εναλλακτικά τοπία και τις αιχμαλωτίζει για εσας και τους ανθρώπους που αγαπάτε.

www.andromachi.com Facebook

Καταρράκτης Σεπετού: Φωτογραφίζοντας μια κρυμμένη γοητεία

Κείμενο – Φωτογραφίες : Ανδρομάχη Βρακατσέλη 

Πάει καιρός που κάναμε αυτήν την εκδρομή. Δεκέμβρης ήταν ή τέλη Νοέμβρη του 2013. Η Αιτωλοακαρνανία είναι τόπος που δεν χάνει τη γοητεία του οποιαδήποτε εποχή (εδώ άλλες εκδρομές Φράγμα Αρχαίας Αλυζίας, Τρύγος στην Περατιά, Χιονισμένα βουνά Αιτ/νιας, Ανάβαση στα Ακαρνανικά Όρη, Παλιός νερόμυλος Μυρτιάς, Πανσέληνος στα Ακαρνανικά Όρη). Πάντα η Περατιά είναι το σημείο αναχώρησης μας, ήρθαν και φίλοι από τη Λευκάδα και ξεκινήσαμε για το Μοναστηράκι. Το χωριό αυτό δεν είναι ξεχωριστό μόνο για τις  παραδοσιακές του νεροτριβές, τις πηγές Κορπής το κρέας του και τα γαλακτοκομικά του (κάθε χρόνο οικογενειακή φίλη μας προμηθεύει αυθεντικό σπιτικό βούτυρο) αλλά και για τον καταρράκτη του Σεπετού. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης που αν δεν τον έβλεπα από κοντά δεν θα φανταζόμουν πόσο όμορφος και ψηλός είναι. Από όσο έψαξα ήμουν η πρώτη επαγγελματίας φωτογράφος που φωτογράφισε αυτόν τον καταρράκτη. Αυτό θα πει  adventure photographer! ( φωτογράφος περιπέτειας)

 

Η πρόσβαση σε αυτόν δύσκολη. Ευτυχώς βρήκαμε μια παρέα νεαρών παιδιών που προσφέρθηκε να μας πάει γιατί διαφορετικά δεν θα το βρίσκαμε. Περάσαμε χωράφια και φτάσαμε στο ποτάμι που σε οδηγεί στον καταρράκτη. Η βλάστηση πυκνή, λάσπη αρκετή και το έδαφος γλίστραγε πολύ. Ανεβήκαμε σε πεσμένους κορμούς δέντρων, διασχίσαμε το ποτάμι και στο τέλος σκαρφαλώσαμε έναν μεγάλο βράχο για να καταλήξουμε στον καταρράκτη. Κάποιους τους κουβάλησαν στην πλάτη. Το θέαμα άξιζε όσο τίποτε άλλο. Ένας καταρράκτης σα λαμπάδα στέκονταν μπροστά σου. Και το μόνο που σκεφτόσουν ήταν «μα είναι δυνατόν να κρύβει τόσες ομορφιές η φύση»; Δεν πλησιάσαμε πολύ γιατί το νερό έτρεχε με δύναμη και ήταν επικίνδυνο. Καιρό μετά διάβασα ότι πίσω από τον καταρράκτη κρύβεται μια σπηλιά ή νεραϊδοσπηλιά κατά τους ντόπιους. Σύμφωνα με τα αρχεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που το επισκέφτηκε το 1957 οι διαστάσεις του σπηλαίου είναι μήκος 26 μ, βάθος 1.5 και ύψος 15 μέτρα.

Πάει καιρός που κάναμε αυτήν την εκδρομή. Ακόμη θυμάμαι πόσο μικρή ένιωσα μπροστά στον καταρράκτη του Σεπετού.

Για πρόσβαση στον καταρράκτη στείλτε μας εδω:andromachiv@hotmail.com

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας και καταγράφει την πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, κα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λονδίνο, Μπουένος Αίρες κα)  www.andromachi.com Facebook

 

 

 

Στην Ανάβυσσο για windsurf

αν και ο άνεμος δεν ήταν ο αναμενόμενος, ήταν ότι έπρεπε για να απολαύσουμε τη χειμωνιάτικη θάλασσα..

6.2.2017

The Politics of Urban Silence

Πως ακούγεται το κέντρο της Αθήνας μετά τις διαδηλώσεις κατά της οικονομικής κρίσης;

Τους ήχους αυτούς τους παρουσιάζω στο έργο The Politics of Urban Silence στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  Urban Emptiness. H έκθεση λαμβάνει χώρα στην Κύπρο στο NeMe Arts Centre από 04/02/2017 – 04/04/2017. Η έκθεση και το σεμινάριο που τη συνοδεύει  αποτελούν μέρος ενός προγράμματος με σχετικές δράσεις σε διάφορες πόλεις όπως η Αθήνα, το Εδιμβούργο, οι Βρυξέλλες και η Νέα Υόρκη.

Πιο συγκεκριμένα για το έργο:

Σιωπές και ήρεμοι ήχοι στο κέντρο της Αθήνας μετά κυρίως τις διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση. Ο θόρυβος των διαδηλωτών είναι πια μια ακουστική μνήμη. Το έργο The Politics of Urban Silence είναι μια ηχητική εγκατάσταση που παρουσιάζει τη μετατροπή της Αθήνας της κρίσης από θορυβώδη πρωτεύουσα σε πόλη φάντασμα. Στις διαδηλώσεις οι φωνές και οι μαζικές κινήσεις των διαδηλωτών μεταδίδονται ως δονήσεις στο εσωτερικό μεταλλικών αντικειμένων όπως κολώνες και κάγκελα. Οι δονήσεις αυτές των διαδηλώσεων ηχογραφήθηκαν με μικρόφωνα επαφής και αναμίχθηκαν ως ακουστική μνήμη με τη μεταγενέστερη σιωπή.  Το έργο αποσκοπεί να δείξει την κενότητα του αστικού τοπίου ως αντήχηση της διαδήλωσης. Τη σιωπή ως πολιτική στάση.

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

Kitesurfing στη Βουλιαγμένη

Αφήνοντας το Ιόνιο (Αγίος Ιωάννης -Λευκάδα, Άγιος Νικόλαος Αιτ/νία, Λυγιά Πρέβεζας), όπου έχω περάσει ώρες ατέλειωτες φωτογραφίζοντας τα  watersports και κυρίως το kitesurf, χθες 9 Νοεμβρίου στη Βουλιαγμένη ο νοτιάς χάρισε μποφόρ και κύμα. Ο κόσμος για kitesurf λίγος, το φως εναλλάσσοταν και το κύμα ήταν κάτι παραπανω από εκπληκτικό.

Μου είχε λείψει να φωτογραφίζω στη θάλασσα και να φυσάει!

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία

Kαλώς ήρθατε!Το άρθρο αυτό παρουσιάζει ορισμένα βασικά βήματα για τη φωτογραφιση του νυχτερινού ουρανού και της φύσης, ένα από τα 3 είδη της αστροφωτογραφίας (τα υπόλοιπα δύο είναι η φωτογράφιση πλανητών και η φωτογράφιση βαθέως ουρανού - deep sky)
Μια καλή αρχή είναι να φωτογραφίσετε τον Γαλαξία και να πως!

1)    Πως να βρείτε τον Γαλαξία - Milky Way
Πολύ συχνά με ρωτούν ποιος είναι ο Γαλαξίας;Πως θα τον βρω; Ο Γαλαξίας λοιπόν είναι μια φωτεινή ζώνη που αριθμεί δισεκατομμυρία αστέρων και έχει το χρώμα του γάλακτος, γι’ αυτό πήρε και το όνομα αυτό. Μακριά από τη φωτορύπανση αρκεί να κοιτάξετε ψηλά και θα τον βρείτε να διασχίζει σχεδόν όλο τον ουρανό. Δε φαίνεται σε  όλα τα σημεία παρά μόνο ορισμένες εποχές του χρόνου. Συγκεκριμένα τη φωτογραφία αυτή την τράβηξα τον Οκτώβρη στο Ιόνιο πέλαγος. Στην παραλία Κάθισμα, στη Λευκάδα

2)    Πάρτε ένα καλό τρίποδο
Το τρίποδο είναι σύντροφος του αστροφωτογράφου. Οι συχνές μετακινήσεις και τα ταξίδια κάνουν ένα ελαφρύ τρίποδο απαραίτητο. Προσοχή όμως να είναι και σταθερό!
3)    να έχετε μαζί σας ένα γρήγορο φακό

(δηλαδή f/2.8 ή f/1.4 ή ό,τι καλύτερο διαθέτετε)και όσο ευρυγώνιο μπορείτε πχ 24mm

4)    White balance
Καλύτερα να χρησιμοποιείται πιο ψυχρά χρώματα πχ Tungsten και όχι την αυτόματη ένδειξη γιατί μάλλον θα δείχνει πιο πορτοκαλί τα χρώματα . Βέβαια φωτογραφίζοντας σε RAWμπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους σε προγράμματα όπως το Adobe Lightroom για να ορίσετε έτσι την αίσθηση που θέλετε να βγάλει η φωτογραφία

 

 

5)    Βάλτε το Manual Mode (χειροκίνητο πρόγραμμα)

6)    Βάλτε ταχύτητα 30sec(το νούμερο αυτό είναι ενδεικτικό και σχετίζεται με την κίνηση της γης. Σε μικρότερα νούμερα θα αρχίσετε να διακρίνεται τα ίχνη των αστεριών. Όσο λιγότερο ευρυγώνιος είναι ο φακός τόσο περισσότερο θα φαίνεται η κίνηση των αστεριών)

7)     Βάλτε το πιο ανοιχτό διάφραγμα (πιο μικρό νούμερο πχ f/2.8) για να μπει περισσότερο φως στη μηχανή


8)    Το ISO θα το ρυθμίσετε βάσει της μηχανής σας (πόσο κόκκο βγάζει) και του διαφράγματος που θα βάλετε. Πχ ξεκινώντας από f/2.8 μπορείτε να βάλετε ISO 3200. Σε πιο μεγάλα νούμερα διαφράγματος αυξάνετε και τα  ISO


9)    Προσπαθήστε να το συνδυάσετε με ένα στοιχείο που διακρίνει το τοπίο που είστε. Για παράδειγμα στη φωτογραφία αυτή, ήμουν στη θάλασσα, μακριά από τα φώτα των πόλεων. Ήθελα να μεταφέρω την αίσθηση αυτή: Να είσαι, βράδυ αργά με τα αστέρια και το κύμα, και να αισθάνεσαι πόσο μικρός είσαι μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης.

10)  Πειραματιστείτε!

 

 

 

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

 

 

Στην Περατιά Αιτωλοακαρνανίας για τον τρύγο

Στην Περατιά, το πιο ακρινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας στο δρόμο προς Λευκάδα -το «πέρασμα» κατά τον αρχαιολόγο Δαίρπφελδ  προς την Ομηρική Ιθάκη- υπάρχουν ακόμη κάποιες διαδικασίες που γίνονται συλλογικά και αυθεντικά, σα να στήνεις ένα μικρό πανηγύρι. Μια από αυτές είναι και ο τρύγος.

Η Περατιά μάλιστα, έχει παράδοση στο κρασί. Ο παππούς μου κάποτε είχε πάρει βραβείο για το κρασί του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Μια ημερομηνία μέσα στο Σεπτέμβρη που εξαρτάται από τον καιρό, για να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία τα κλήματα, μια γειτονιά ή μια παρέα συγκεντρώνεται για να μαζέψει τα αμπέλια, μια συλλογική ασχολία που κρύβει τόση χαρά αλλά και ευχάριστη κούραση. "Θέρος, τρύγος, πόλεμος", που λέει και η παροιμία, δείχνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα και σε συγκεκριμένο στάδιο ωρίμανσης.

 

Φέτος μαζευτήκαμε την τελευταία Τετάρτη του Σεπτέμβρη το απόγευμα, στο λεγόμενο πέρα χωριό, στη συνοικία Αγία Βαρβάρα.

Αφού μαζεύτηκαν στα καφάσια τα κόκκινα και τα άσπρα σταφύλια, για να βγει το ροζέ κρασί και το τσίπουρο, στο τέλος ο καθένας που βοηθούσε στη διαδικασία έφυγε με μια σακούλα με σταφύλια. Κάποτε ο κόσμος έφερνε τη δικιά του κόφα- καλάθι και τη γέμιζε σταφύλια ως ευχαριστώ από τον ιδιοκτήτη του αμπελιού για τη συνεισφορά τους.

 

Η επόμενη μέρα ήταν αυτή που θα ετοιμαστεί ο μούστος. Σαν ένας πλούσιος χυμός με εξαιρετική γεύση. Σήμερα λίγοι πατάνε τα σταφύλια και η διαδικασία έχει αντικατασταθεί με χειροκίνητα μηχανήματα. Παλαιότερα τα πάταγαν μόνο άντρες "γιατί εμείς οι γυναίκες φοράγαμε ρόμπες και δεν μπορούσαμε να τις σηκώσουμε", μου ανέφερε η θειά Σταυρούλα γεννημένη στο Ξηρόμερο.  Μάλιστα είπε  ότι στην περιοχή τραγούδαγαν στον τρύγο το κομμάτι αυτό:

 

"Μπαίνω μες τα αμπέλι  σα νοικοκυρά

Να κι ο νοικοκύρης  που ’ρχεται κοντά

Έλα νοικοκύρη  να τριγύσουμε

Κόκκινα σταφύλια να πατήσουμε"

 

Ήρθε πάλι ο κόσμος να βοηθήσει και η νοικοκυρά ετοίμαζε φαγητό ενώ ο οικοδεσπότης μας εξηγούσε πως με τις εναλλαγές του φεγγαριού το κρασί μπορεί να βράζει ξανά και ξανά. Τα υπολλείματα από τα "πατημένα" σταφύλια μπήκαν σε σακιά καλά κλεισμένα για να γίνει η ζύμωση και να βγει το τσίπουρο τον Νοέμβρη.

Στο τέλος, η φωτογραφική μηχανή έκλεισε. Και ακούγονταν μόνο τα γέλια και ο μούστος που είχε ήδη αρχίσει να βράζει στο βαρέλι.

 

 

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

Forms of Nature - Έκθεση Φωτογραφίας

 

Φωτογραφίζοντας πάνω από 20 χρόνια της φύση αλλά και ως περιηγητής της συνειδητοποίησηα ότι η φύση είναι γεμάτη αρμονία, κρυμμένες συμμετρίες και μαθηματικά.Έτσι λοιπόν παρουσιάζω μια φωτογραφική έκθεση εμπνευσμένη από τη  γεωμετρία της φύσης με τίτλο «Forms of nature» :

Πως το άπειρο σύμπαν φανερώνει μια μαθηματική κανονικότητα μέσα από τους σχηματισμούς της φύσης; Ποια είναι τα γεωμετρικά σχήματα που εμφανίζονται  στις κρυμμένες συμμετρίες του κόσμου;Πως η συμμετρία μεταφράζεται σε αρμονία; Μια φωτογραφική έκθεση που καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά αναδεικνύοντας  το γεγονός ότι η φύση εμπνέεται από τα μαθηματικά. Και το αντίστροφο. Φωτογραφίες που ανακαλύπτουν τα γεωμετρικά και συμμετρικά σχήματα της φύσης και έχουν σκόπο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο αλλά και την επιστήμη των μαθηματικών.

 

25 - 30 Ιουλίου 2016

SAF -Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη

 στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ISSC 2016: THE LOGICS OF IMAGE: VISUALIZATION, ICONICITY, IMAGINATION AND HUMAN CREATIVITY

 

 

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον τομέα της ηχητικής τέχνης και του εκθεσιακού χώρου. Έχει ΜΑ στην  Μουσική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του York με ειδίκευση στη διαδραστική τέχνη. Είναι εκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κα. Διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Από το 2004 συμμετέχει κάθε χρόνο σε ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις (Μπουένος Αίρες, Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων, πρώτο Χρηματιστήριο).   www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

Tροπικός Άγιος Ιωάννης, Λευκάδα:surf, windsurf, kitesurf

Πάντα όταν φωτογραφίζω τα water sports η αδρεναλίνη μου πηγαίνει στα ύψη!Λες και είμαι εγώ μέσα στο νερό.Σήμερα είχα περισσότερους λόγους για να το νιώσω αυτό. Γιατί πρώτη φορά φωτογράφιζα ταυτόχρονα 3 θαλάσσια action sports την ίδια στιγμή, στην ίδια παραλία! surf, windsurf και kitesurf, στον Αγιο Ιωάννη στη Λευκάδα.  Μάλιστα το  surfing σπάνια  το πετυχαίνω σε αυτήν την παραλία και αυτό κάνει τη μέρα ακόμη πιο γοητευτική.

Τροπικό κύμα, αέρας και καλοκαιρινά χρώματα. Η χαρά του αθλητή αλλά και η αδρεναλίνη του φωτογράφου στα ύψη.

Καλό καλοκαίρι!

 

 

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

 

 

Το Ηχοτοπίο της Ροής

Το Ηχοτοπίο της Ροής. Τίποτα δεν είναι σταθερό τελικά.Η αέναη κίνηση της ζωής μέσα από τους ήχους που γύρω μας αλλάζουν συνεχώς:

Από το ποτάμι που ρέει, στα τζιτζίκια, στο γέλιο των παιδιών, το τραγούδι,  το φύλλωμα των δέντρων καθώς κινείται με τον άνεμο.

Ηχογραφήσεις που έγιναν από τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Φιλιππιάδας ως απτή απόδειξη και στάση ζωής της φράσης του Ηράκλειτου: Τα πάντα ρει και ουδέν μένει.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο πλαίσιο των μαθημάτων art therapy  της ΑΜΑΚΑ (πληροφορίες εδώ)

Το ηχοτοπίο είναι μια καλλιτεχνική πρακτική περιγραφής ενός τόπου μέσα από τις καταγραφές των ήχων του.

 

Ακούστε εδώ

Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη εξερευνά τον κόσμο μέσω του ήχου και της φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Eκπαιδευτική συνεργάτης στον ήχο, την εικόνα και τα νέα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κα.  www.andromachi.com

 

 

Κάνε μας like στο Facebook!

Soul Summer- Underground Awakening 30.6.2016

 Η τελευταία εκπομπή για τη ραδιοφωνική σεζόν του Paranoiseradio (www.paranoiseradio.com) αλλά η εκπομπή που πιστευω ότι θα σας κρατήσει συντροφιά για όλο το καλοκαίρι!Ακούστε εδώ

Soul Summer!

Download link http://uploaded.net/file/uz5p2q4r

 

 

1.     24-Carat Black - The Best Of Good Love Gone

2.     Flamingosis - Hey Girl, u like rising crust pizza?

3.     Those Norwegians - Dom B. Sensi

4.     O'jays-Back Stabbers

5.     The BlackByrds - Dreaming of You

6.     Joe Tex - I Want To (Do Everything For You)

7.     Marvin Gaye - Ain't That Peculiar

8.     Denise Lasalle -Trapped by a thing called love

9.     Kim Weston - Eleanor Rigby

10.  Bootsy's Rubber Band - I'd Rather Be With You

11.  Arnold Blair - Trying To Get Next To You

12.  Renee Geyer- be there in the morning

13.  Candi Staton-  Young Hearts Run Free (Mike Maurro 1976 12'' Disco Remix)  

14.  Epicentre - Get Off the Phone

15.  K.L Hamilton - I'm Trying

16.  Patti Jo - Ain't No Love Lost (suonho Raw-dub)

17.  Merry Clayton - Southern Man (Scrimshire Edit)

18.  Super 3 - When You're Standing On The Top (DJ Day Edit)

19.  Harry Mosco - Wasting My Time (Loving You)  

20.  Jessy Dixon - Love Lifted Me

21.  Angela Bofill - Holdin' Out for Love  

22.  Milton Wright - Brothers and Sisters

23.  Lou Rawls - See You When I Get There

24.  The Delfonics - I Told You So

25.  Creative Source - You Can't Hide Love

26.  Willie Hutch - Get Ready for the Get Down

27.  Robbie Hill's Family Affair - Don't Give Up

28.  The Emotions - I Don't Wanna Lose Your Love

29.  Whatnauts - I'm So Glad I Found You

30.  Minnie Riperton - I'm a Woman

 

 

Music for Sundays - U2 feat Johny Cash The Wanderer

Είναι το κομμάτι που ακούγεται σε περιόδους αλλαγής. Είτε εποχικές, είτε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, είτε μετά από ένα χωρισμό.. Κάπου εκεί ξεκινάς τις περιπλανήσεις για κάτι άλλο. Και όπου σε παει! U2 feat Johny Cash The Wanderer. Το τελευταίο κομμάτι στο albumZooropa των U2.

 Tώρα που έρχεται το καλοκαίρι και συνήθως ξεκινάμε τις κάθε είδους αλλαγές. Ακούστε δυνατά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Χαρουμενη εποχη!

"I went out there in search of experience
To taste and to touch and to feel's as much
As a man can....

Yeah I left with nothing
Nothing but the thought of you...
I went wandering"

 

Underground Awakening 25.5.2016

Άλλη μια εκπομπή στον αέρα του Paranoise radio όπως συμβαίνει κάθε δεύτερη Τετάρτη 20.00-22.00.

Μπορείτε να την ακούσετε εδώ με underground hip hop, disco, dub και  jazz μουσικές. enjoy!


1.    Knxwledge.- Root
2.    Zo! feat. Yahzarah - Somethin' Special
3.    Rhianna- World Love
4.    TaRaach feat. Mia Simone - Benjamins
5.    Sylvia St. James - Motherland
6.    Barrabas - Make It Easy
7.    Prince - In Love
8.    Tommy Stewart - Ridding High
9.    Electric Peanut Butter Company - Big Tweed
10.    Jean-Luc Ponty - In The Fast Lane
11.    The Egyptian Lover - Seduced (Original Mix)
12.    Onra - L.O.V.E.
13.    Idris Ackamoor & The Pyramids - Silent Days
14.    New Age Stepperss -Fade Away
15.    Wackies-lonely dub
16.    Radiohead - Ful Stop
17.    Eska - Inside Out (Live)  

Music for Sundays- Idris Ackamoor & the Pyramids -Silent Days

"Walking in the galaxy to the universe"

Ειναι ένα κομμάτι  από το καινούριο άλμπουμ των The Pyramids " We be all Africans" με την καθοδήγηση του ταλαντούχου σαξοφωνίστα Idris Ackamoor που θα κυκλοφορήσει τέλη του τρέχοντος μηνός. Ονομάζεται "Silent days" και στα φωνητικά είναι η εκπληκτική Bajka. Spiritual jazz, fusion και αφρο κρουστά.Ταξιδιάρικη φωνή σε πηγαίνει κάπου μακριά στο διάστημα.. και μιας και ο καιρός είναι βροχερός είναι ένα ο καλύτρος τρόπος "to remember the sun between us"!

 Νομίζω από τα καλύτερα κομμάτια που έχω ακούσε τον τελευταίο καιρο!

 

 

‘We Be All Africans’ is a message of survival. A message of renewal. A message that we are all brothers and sisters. We are all one family, the human family and we need one another in order to survive on this planet that we all share.

– Idris Ackamoor

(πηγή)

Music for Sundays - Quantic A Life Worth Living

Yeap!Eίναι ο Quantic,είναι reggae,είναι χορός και είναι καλοκαίρι!Αυτή είναι η επερχόμενη κυκλοφορία του Quanticμαζί με τους U Roy και Alice Russellπου θα την ακούσουμε ολόκληρη μέσα στον Ιούνη μέσα από την αγαπημένη δισκογραφική Tru Thoughts. Τροπική reggae, θετικά καλοκαιρινά vibes και χαλαροί dancefloor ρυθμοί.

Σίγουρα τέτοια κομμάτια μας κάνουν να σκεφτόμαστε υπέροχες στιγμές και να μην ξεχνάμε: : A Life Worth Living. Χαρούμενη Κυριακή!

Underground Awakening 11.05.2016

Η τελευταία εκπομπή στον αέρα του Paranoiseradio με τις πιο φρέσκες κυκλοφορίες και καλεσμένη την μπάντα Echo Basement για συνεύντεξη και επιλογή των αγαπημένων της κομματιών

Ακούστε εδώ

Playlist

1.     Andy Stott - Butterflies

2.     BadBadNotGood  - Speaking Gently

3.     Hiatus Kaiyote feat. Anderson .Paak  - Laputa (Taylor McFerrin Remix)

4.     Hidden Jazz Quartett - Kimberley Hotel feat. Anthony Joseph

5.     United Vibrations - London Bridge

6.     The Invisible - Save You

7.     Golden Rules ft. Yasiin Bey - Never Die

8.     G&D - Shine On

9.     M.I.A. - Rewear It

10.  Massive Attack -I Against I

11.  Talib Kweli - Broken Glass  

12.  Jaylib - McNasty Filth

13.  Jered Sanders - Same Ol' Thing

 

Echo Basement  Dj set

1.     Echo Basement - Dig My Body A Hole

2.     Mogwai - You don't know Jesus

3.     Interpol - Roland

4.     Tindersticks - We are dreamers!

5.     Sigur Ros - Gong

6.     Sonic Youth - What We Know

7.     Get Well Soon - It's A Catalogue

8.     Shipping News - Paper Lanterns (Zero Return)  

9.     DIIV - Mire (Grant's Song)

10.  Echo Basement - Palazzo

11.  Underground Railroad- Traces To Nowhere

12.  Renard Blanc - Marathon